YOUTUBE

ADVENTSPECIAL: Bakar lussekatter (del 1/4)

Välkomna till ”PLATINS ADVENTSPECIAL 2018”  som är min nya mini-serie på kanalen!🎅🏽 Om ni vill komma i äkta julstämning under december så har ni hamnat helt rätt. I denna mini-serie kommer ni nämligen få följa med på diverse juliga förberedelser i köket hemma hos mig. Med mig som sällskap i rutan kommer jag även ha olika gäster.

I dagens avsnitt bakar jag lussekatter tillsammans med min mamma och barndomsvän, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort om jag ska vara helt ärlig. Pappa hjälper även till på ett hörn, om man nu kan kalla det för att hjälpa till när man äter upp en fjärdedel av degen.. Receptet till dessa saftiga lussebullar finner ni såklart nedan. Lägg dock på minnet att inte döda jästen, som vi antagligen råkade göra genom att hetta upp degspadet några grader för mycket!

 

INGREDIENSER:
50g jäst
100g smör
1 paket saffran (0,5g)
1 sockerbit
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1,5 l vetemjöl
1 ägg

Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull på spisen. Stöt saffranet med sockerbiten. Tillsätt saffranet och mjölken i kastrullen. Låt degspad ljummas upp till 37 grader. Blanda försiktigt degspadet i jästbunken. Tillsätt därefter socker, salt, mjöl och ägg. Klåda degen i ungefär 10-15 minuter. Låt jäsa i cirka 35-45 minuter. Forma lussekatterna och lägg på en plåt. Grädda på 225 grader (varmluftsung) i cirka 8 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.