PRENUMERERA PÅ MIN YOUTUBEKANAL:


LIVET

TAKEOVER: Grilla med Grillsson

Var hälsad, bloggvärlden!

Mr. K här. Eftersom Platin har varit upptagen med ett hemligt projekt större delen av dagen har jag fått den stora äran att gästa hennes blogg och skriva “precis vad jag vill”, även om jag utgår från att inlägget kommer genomgå någon form av kvalitetskontroll innan det bedöms redo att färdas på “The Information Highway” – heter det informationsmotorvägen på svenska? Tveksamt va..

Så, vem är jag? Att jag är Platins pojkvän är väl gissningsvis ingen nyhet och här på bloggen kallas jag Mr. K vilket är ett förhållandevis nytt smeknamn, tycker det har en bra balans av lika delar mystik och Bond-skurk, om något sådant ens existerar. Kärt barn har många namn dock och annars går jag under Kapten, Ulf Banderas (fråga inte..) eller kanske äldst och mest relevant för det här inlägget: Grillsson! Jag är nämligen något av en självutnämnd grillmästare och tänkte att jag skulle ta tillfället i akt att dela med mig av några av mina grilltips. Även om det kanske känns som att grillsäsongen redan är över är det något speciellt med att värma sig vid grillen i höstmörkret, eller mitt i vintern för den sakens skull. Det skadar aldrig att förgylla en i övrigt grå och trist höstdag med god mat heller, så nu kör vi!

 • Använd bra råvaror
  Är väl A och O i all matlagning egentligen. Nu säger jag inte att man behöver leta med ljus och lykta efter en slaktare som enbart säljer ekologiskt nyckelhålsmärkta filéer av chestnutsvin uppfödda på organisk hampa, utan det jag menar är att det till exempel är en jäkla skillnad på Dennis Hotdogs (sorry) och en kvalitetskorv som kanske kostar några kronor mer.
 • “Respektera råvaran” (C) Edward Blom
  Återigen en regel som bör appliceras på mer än bara grillning, men det är lätt att tappa tron på mänskligheten när man ser en uppskuren och marinerad oxfilé läggas på grillen. Nej till det, bestämt nej! Fint nötkött har ofta en så pass bra smak i sig självt att det inte ska krävas mer än lite salt och peppar för att få ut det mesta av smaken, marinader används med fördel till annat kött som inte heller lämpar sig för att ätas blodigt, t.ex. kyckling eller fläsk. Hur ofta ser ni en färdigmarinerad oxfilé i köttdisken? Precis. Att jag sedan anser att man inte bör grilla oxfilé är en helt annan fråga..
 • Planera!
  Tänk igenom alla steg i förväg och förbered så mycket som möjligt, gör gärna ett körschema över vad som ska göras och hur mycket tid det förväntas ta. Detta är extra viktigt när det kommer till eventuella tillbehör i form av grönsaker och annat, ju mer som går att skära upp, hacka eller blanda i förväg ger dig mer tid att lägga fokus på kvällens höjdpunkt – grillen! Förhoppningsvis kan det även förebygga en del stress och eliminera misstag som skulle följa av det. Andra viktiga steg här är bland annat att rengöra grillen (både före och efter grillning!) samt sätta in eventuella rotsaker/tillbehör i ugnen osv.
 • Tänd grillen
  Självklart? Ja, kanske det, hänger ihop med punkten ovan i det att olika grillar tar olika lång tid på sig att nå optimal temperatur. Här är ju gasolgrillar väldigt tacksamma i och med att det enkelt går att reglera temperaturen och de blir varma mer eller mindre direkt, men grillas det med kol eller ved får man ändå räkna med en 30-60 minuter från att den tänds till att det är dags att lägga på köttet.
 • Marinad eller kryddblandning?
  Har redan varit inne på vilka råvaror jag anser vara lämpliga att marinera, men är det alltid marinad som gäller? Verkligen inte! Om vi bortser från det faktum att många marinader gärna ska förberedas 12 eller 24 timmar i förväg så har de, precis som både grillolja och glaze, fallit lite ur tiden. Varför vet jag inte riktigt, tycker själv det kan vara ganska trivsamt att stå och harva lite med en pensel över köttet i brist på annat att göra. Oavsett så är torra kryddblandningar (så kallad “dry rub” #humblebrag) ett utmärkt alternativ till marinad! Gnid in köttet noga med kryddblandningen och lägg det på grillen, det går snabbt och blir ofta grymt gott.
 • Använd hela grillen
  Oavsett vilken typ av grill man använder är det sällan värmen är jämn över hela grillen, vilket är en bra sak! Känn efter vilka delar av grillen som är varmast och använd det till din fördel. Börja med att lägga köttet på den varmaste delen för att få till en bra yta och därmed “låsa in” mycket av vätskan och smakerna som annars bara skulle rinna ut och resultera i en smaklös och torr köttbit. När köttet har fått önskad yta kan det med fördel flyttas till den svalare delen av grillen för en jämnare och bättre tillagning! Tar det mer tid? Ja, givetvis, men det blir så mycket bättre och man slipper äta bränt kött!
 • Tålamod!
  Det finns någon form av vanföreställning att man behöver peta och vända på köttet flera gånger i minuten. Visst kan det vara kul att ha något att sysselsätta sig med under tiden när köttet ligger på grillen, men jag skulle föreslå att ta en kall öl istället för att vända på köttbiten allt för många gånger. Inte nog med att det förstör ytan jag nämnde ovan utan det stressar även köttet, vilket gör att det inte blir lika mört som när man bara låter det vara. Ta en entrecote till exempel, jag brukar vända köttet högst två gånger under grillning och snurra det 90 grader en gång på varje sida. Först och främst blir det godare, men det blir mycket snyggare grillränder också! Även käket ska väl vara on fleek, eller?
 • Ha kul!
  Kanske det viktigaste tipset, om det ens går att kalla det för ett tips. Det ska vara roligt att laga mat och ännu roligare att grilla! För allt vad praxis och regler heter är de i slutändan till för att brytas, ett avsteg från reglerna är ofta ett steg närmare innovation. Se ett misslyckande som en möjlighet att lära sig, experimentera med olika kryddor och kombinationer, grilla en hel gris bara för att se vad som händer – allt är tillåtet!
  ps. det som händer när man grillar en hel gris är en legendarisk kväll…

Så, det var Grillssons 8 Grymma Grilltips – möjlig boktitel om man ökar till 80?! Jag hoppas att i alla fall några av er kommer få nytta av dem i höstmörkret och att nya grillsjälar har fötts. Dags för mig att avsluta och börja förbereda inför kvällens och helgens planer, vilket självklart inkluderar grillning i princip varje dag! De av er som orkat läsa såhär långt ska ha ett stort tack, bjuder på några bilder från en grillkväll med Platin från i somras när vi helgrillade en fläskytterfilé som serverades med potatisklyftor och lök. Kom ihåg – grillat är ALLTID godast!

Peace,
Mr. K

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

6 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.