DAGBOK

Dog djuret i onödan?

Jag har tänkt på en grej! 😐 Nästan alla blir ju veganer, och att bli mer djurvänlig är en tanke som ständigt snurrar runt i mitt huvud! Svårt att tro kanske med tanke på att jag (för bara ett halvår sedan) syntes på flertal skvallerbloggar som “köttälskar-bloggaren” haha.. 😆 Men tro det eller ej.. En köttälskar kan också ha ett samvete och en omtänksamhet när det kommer till djur! Men nu till mitt problem.. Jag har ju en äkta pälskrage på min jacka, och varje gång jag går utanför dörren stirrar folk med avsky på den! Borde jag slänga min jacka eller inte? 😐 Jag menar.. Om jag slänger min jacka har väl djuret dött i onödan! Och om jag har kvar den får jag lite skumma blickar från folk.. Men samtidigt köpte jag ju pälsjackan för jättemånga år sedan, på den tiden jag inte förstod djurindustrin..

Hur ser ni på saken..? 😕 Jag vet att vi alla tänker olika, så jag vill gärna höra allas åsikter! Min fråga är alltså; kan jag bära min päls med gott samvete bara för att jag köpte den för så många år sedan..? Jag har ju faktiskt ändrat min syn idag.. Och dog tvättbjörnen i onödan om jag slänger jackan innan den gått sönder?

DSCN9028DSCN8995

19 kommentarer

 • Sofie

  Det är ju bra miljötänk att fortsätta använda den, för om den läggs i en kläd- insamlings Box är det ju bara någon annan som bär den…Gjort är gjort- och alla kan väl inte se om den är en päls imitation eller inte? Jag har jättesvårt att se skillnad! Och maten- eko- kött med bra djurhållning är också mer ok!!

 • Sofia

  Kan säga såhär – du stödjer djurplågeriet genom att BÄRA jackan. Eftersom det inspirerar andra till att bära ett lik. Men samtidigt så äter du kött, vilket bidrar till köttindustrin, vilket bidrar till pälsindustrin i sin tur eftersom vi visar att vi människor bestämmer djurens öde – leva, dö, bäras, bli uppäten.
  Så nej. Djuret har inte dött mer i onödan för att du skänker eller slutar använda jackan. Djuret dog i onödan oavsett, varken mer eller mindre.

  • Platin

   Sv: Jag respekterar din åsikt och säger inte att du har fel! 🙂 Dock tycker jag att “Sanna” som också har kommenterat det här inlägget har en intressant syn på det hela. Läs hennes kommentar, och återkom gärna med vad du tycker om hennes sätt att se på saken. 🙂 Kram

 • Gabriella

  Som jag ser det har djuret dött i onödan oavsett vad man gör med dess kropp. Att fortsätta bära dess päls promotar industrin och du ger därmed ditt samtycke till att djur får behandlas som produkter. Många kragar går att ta av, så du behöver nog inte köpa en ny jacka.
  Jag tycker det är fint att du tänker över de val du gjort och är beredd att tänka om.

  Googla gärna runt lite på pälsindustrin på nätet, gå in på Djurrättsalliansen och Djurens rätts hemsidor och läs mer. Är du beredd att stå för det som sker djuren? Om inte, ta bort kragen.

  Lycka till med beslutet.

  • Platin

   Sv: Tack för din kommentar Gabriella! Älskar att det är så många utav er som ger tips och delar med sig utav nyttiga åsikter. Min krage är avtagbar tror jag.. Men hur gör jag med jackan som är gjord av dun? Är den “okej” att bära tills den har gått sönder tycker du?

 • Palle

  Hej!
  Går det enkelt att ta av pälskragen? Genom att inte bära pälskragen så gör du inte “reklam” för det.
  Det finns många djurhem som tar hand om djur som har farit illa som gärna skulle ta emot pälskragen för att ge djuren värme när det blir kyligt.
  Genom att skänka pälskragen till valfritt djurhem så ger du tillbaka värme till djuren.
  Kontakta gärna Djurrättsalliansen (https://www.facebook.com/Djurrattsalliansen) eller Djurens Rätt (https://www.facebook.com/djurensratt) för att få tips om ideella lokala djurhem som kan tänkas behöva hjälp.
  Kan tänka mig att exempelvis Gotlands Djurfristad (www.gotlandsdjurfristad.se) eller något lokalt katt/hundhem skulle ha behov.

 • Malin K

  Jag ser det som att djuret har dött i onödan oavsett. Du hedrar inte djuret genom att bära pälsen, vilket inte gör det onödigt att sluta bära pälsen. Djurets död blir ju inte mer nödvändig om du bär pälsen, så att säga. Så jag skulle definitivt ta bort pälsen från jackan. Att bära pälsen ger bara fel signaler och blir som reklam för pälsindustrin. Det uppmuntrar till pälsanvändande. Det är bättre att ta ett aktivt statement emot pälsindustrin då du nu har insett att pälsindustrin är fel och hemsk.

  Fint att du ändrat din syn idag. Det är jättebra!

  • Platin

   Sv: Du har en poäng i det Malin.. Dock tror jag att jackan innehåller äkta dun, vilket tar mig till nästa fråga; Är det okej att bära äkta dun tills jackan är sönder? Det syns ju faktiskt inte.. Ellerhur? Kram, P

 • Sanna

  Sälj jacka. Så att någon som kanske tänkt köpa en jacka med pälskrage inte köper en ny och bidrar till mer lidande, utan istället köper din.
  Att du själv behåller den och visar upp den bidrar till modet, vilket leder till att du stödjer pälsindustrin. Hade samma problem själv när jag blev vegan med skinndetaljer som fanns på en gammal jacka.

  • Platin

   Sv: Tack Sanna! Det var en vettig tanke tycker jag. Dock tror jag inte att någon vill ha min jacka eftersom den saknar två pälstofsar som hängde i varsin snöre från luvan. Men jag kanske ska ge det ett försök ändå?! Kram, P

 • Mia lindoff

  Självklart kasta den. Har du på dig den normaliserar du djurs lidande och död. Någon annan kommer att tänka att då kan de också köpa päls. Fint att du vaknat! Djuret har inget behov av att vara kvar. Lidande och död, hjälp gärna till att sprida fakta och hjälp ett levande djur istället. Vänligen Mia

 • Alex

  Jag skulle inte sälja jackan som någon föreslog, då okejar en hela pälsindustrin och normaliseras. Vi måste komma ifrån att djur är produktet,om vi på riktigt vill komma ifrån lidandet vi skapade.

  Djur vi föder upp enbart för att utnyttja deras kroppar har alltid djupt i onödan…

  Hur du ska göra med dunjackan vet jag inte, så länge du inte köpet en ny när det närmar sig

  • Platin

   Sv: Tack! Alla fina kommentarer som kommit in hjälper mig verkligen att se detta ur olika perspektiv. 🙂 Jag får se hur jag gör med dunet.. Men jag tror nog att jag behåller jackan tills den är sönder, och därefter köper jag en ny som inte är gjord av djur. 🙂

 • sofie

  fyfan vad bra du är som ifrågasätter trenden!
  jag själv har nike air force (läder) som jag köpte innan jag viste om industrin själv (står inför samma dilemma som du!).
  Skorna går ju inte går att donera till något djurhem, men skulle definitivt råda dig att göra det med pälsen.
  Själva jackan går ju att behålla om du sprättar loss pälsen och syr (jag har gjort det med min egna jacka, även om det var fuskpäls.. den blev så mycket snyggare och känner mig inte obekväm att bära den då jag inte stödjer pälsindustrin eller dess ersättning av päls över huvudtaget).
  Ser att du även har en mössa som oftast brukar ha pälsboll på sig, heja dig! fortsätt rocka den så får folk se hur snyggt det är utan päls också 😉

  • Platin

   Sv: Tack Sofie! 🙂 Du är också grym ska du veta! Apropå övriga plagg och accessoarer har jag säker massvis med animaliska produkter hemma.. Men prio 1 är (enligt mig) att tänka över dom plagg som syns utåt, så som jackan! Och ja, det stämmer att jag har klippt bort min pälsboll på mössan.. Kul att du noterade det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.